Direktna obremenitev in e-račun/e-razdelilnikPLAČILO PREK DIREKTNE OBREMENITVE (SEPA SDD)


Z odprtjem direktne obremenitve se izognete skrbi, da bi zamudili datum plačila in se tako izognete opominom in zamudnim obrestim, saj bo za plačilo obveznosti poskrbela vaša banka.

Direktna obremenitev je plačilna storitev, pri kateri nas kot izdajatelja računov/razdelilnikov pooblastite, da odredi vaši banki bremenitev vašega bančnega računa v višini obveznosti, ki jih imate.

​Slovenija se je kot del Evropske skupnosti in Evropske monetarne unije vključila v enotno območje plačil v evrih. S tem namenom je bil pripravljen in sprejet Nacionalni program SEPA v Sloveniji. Več o SEPA DB si lahko preberete na spletni strani www.sepa.si.

Pogovorno se za direktno obremenitev pogosto uporabljamo izraz trajnik, vendar so med njima razlike, saj trajnik sklenete z banko, da iz vašega računa mesečno plačuje točno določen znesek, direktno obremenitev pa sklenete z izdajateljem računov, ki vaši banki odredi plačevanje vaših računov.

Plačevanje prek direktne obremenitve uredite prek obrazca Soglasje za direktno obremenitev. Obrazec izpolnite, podpišite in priložite kopijo bančne kartice, ki je navedena na obrazcu. Po prejemu in vnosu obrazca v naš sistem, vam pošljemo izpis, ki poleg posredovanih podatkov vsebuje tudi referenc soglasja, ki jo boste potrebovali v primeru reklamacije.

Kako naročim/spremenim plačilo preko dirktne obremenitve?
Za naročilo/spremembo SEPA SDD nam pošlite izpolnjen in podpisan obrazec "Soglasje za direktno obremenitev SEPA"

 E-RAČUN / E-RAZDELILNIK

 
E-račun je enostaven za ravnanje in prijazen do okolja. Omogočamo izdajo računov oz. razdelilnikov stroškov v elektronski obliki. Namesto papirnatega računa/razdelilnika se lahko uporabniki e-pošte odločijo za prejem računov/razdeilnikov v izbrani elektronski predal, uporabniki spletne banke pa tudi neposredno v svojo spletno banko.

Naročilo na e-račun/e-razdelilnik pomeni le spremembo načina pošiljanja računov, vsebina in veljavnost pa je enaka papirnati različici.

POSREDOVANJE NA ELEKTRONSKI NASLOV (E-POŠTA)


E-račun prejmete na izbrani e-naslov, ki ga navedete ob prijavi. Za sprejem e-računov na svojem računalniku si boste morda morali urediti ustrezne nastavitve programske opreme, ki omogočajo in dovoljujejo sprejem vsebine in priponk pdf – za pregledovanje računov v PDF formatu potrebujete ustrezen pregledovalnik npr. Adobe Acrobat Reade. Sam račun/razdelilnik je v priloženi XML datoteki, ki jo lahko uvozite v svoj računovodski program ali naložite v spletno banko. 

Prejem e-računa/razdelilnika vam tako omogoča pregled nad prejetimi računi/razdelilniki in enostavno arhiviranje na vašem računalniku, ter plačilo preko spletne banke.

Prednosti:
  • storitev za uporabnika ne predstavlja dodatnega stroška
  • je okolju prijazno, saj ni potrebno tiskanje, dostava in shranjevanje papirnih računov/razdelilnkov
  • e-račun/razdelilnk prejmete prej kot papirnatega

Kako naročim/spremenim prejemanje e-računa po e-pošti?
Za naročilo/spremembo prejemnaja e-računa nam pošlite izpolnjen in podpisan obrazec "Vloga za izdajo/spremembo/odjavo e-računa"

POSREDOVANJE NA BANKO (E-BANKA)


E-račun je uveljavljen način poslovanja s pomočjo sodobnih bančnih poti in omogoča prihranek časa in denarja. Račun/razdelilnik v e-obliki prejmete v svoj predal e-banke, kjer ga brez dodatnih aktivnosti poravnate – enostavno, brez dodatnega tipkanja, prepisovanja številk in referenc. Na prejemanje računa/razdelilnika v e-banko se lahko naročite uporabniki e-banke (spletne banke), ki omogoča prejemanje e-računov.

Prednosti:
  • plačilo izvedete le z  nekaj kliki, saj so vsi podatki že izpolnjeni v e-banki
  • pri plačevanju ne prihaja do neljubih napak s prepisovanjem podatkov
  • je okolju prijazena, saj se zmanjšajo stroški papirja, tiskanja in druge logistike
  • prejeti in plačani e-računi se vam shranjujejo v arhivu spletne banke

Kako naročim/spremenim prejemanje e-računa v e-banko?
Potrditev/spremembo prejema e-računa izvedete neposredno v vaši spletni banki, nam pa pošljete izpolnjen in podpisan obrazec "Vloga za izdajo/spremembo/odjavo e-računa"
ZDRUŽITE E-RAČUN PO E-POŠTI S PLAČILOM
PREK DIREKTNE OBREMENITVE

 

Predlagamo, da e-račun po e-pošti združite s plačilom prek direktne obremenitve, kar lahko uredite prek obrazca Soglasje za direktno bremenitev. Prejeti e-računi vam služijo za spremljanje in vpogled v vsebino računov, plačilo pa banka izvede prek direktne obremenitve in vam ni potrebno skrbeti za plačilo slehernega računa, ampak bo to na izbran datum izvršeno samodejno iz vašega bančnega računa.

 


 

OBRAZCI IN SPLOŠNI POGOJI

 

pdfSPLOŠNI POGOJI ZA IZVAJANJE SEPA DIREKTNIH OBREMENITEV (.pdf 256KB)


pdfSOGLASJE ZA DIREKTNO OBREMENITEV SEPA (.pdf 152KB)


pdfSPLOŠNI POGOJI ZA POSLOVANJE Z E-RAČUN (.pdf 146KB)


pdfVLOGA ZA IZDAJO/SPREMEMBO/ODJAVO E-RAČUNA (.pdf 128KB)


pdfIZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV (.pdf 119KB)Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje.
Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.
Ne strinjam se